روش های اثبات رابطه کارگری و کارفرمایی

این روزها یکی از مشکلاتی که کارگران در مراجعه به مراجع حل اختلاف وزارت کار جهت دریافت حقوق و مزایا با آن مواجه هستند، موضوع اثبات وجود رابطه کارگری و کارفرمایی است. از آنجایی که اثبات وجود این رابطه با کارگر است، روش های اثبات رابطه کارگری و کارفرمایی چندین روش دارد که به شرح زیر می باشد:

1-قرارداد کتبی : وجود قرارداد کتبی معتبر بین کارفرما و کارگر یکی از روش های اثبات رابطه است. هر چند طبق تبصره ماده 10 قانون کار نسخه ای از قرارداد باید به کارگر تحویل گردد اما در عمل خیلی از کارفرمایان از تحویل آن امتناع می ورزند که موجب بروز مشکلاتی برای کارگر در اثبات وجود رابطه یا مزایایی بالاتر از قانون می گردد.

2-اقرار کارفرما : هر چند قبول کارفرما ، دلیل خوبی به وجود رابطه کارگری و کارفرمایی است اما در بعضی موارد نادر با توجه به اینکه ممکن است کارگر با کارفرمایی برای پرداخت حق بیمه های گذشته به توافق برسد ، مراجع حل اختلاف این دلیل را در همه موارد نمیپذیرند.

3-واریز حقوق : واریز حقوق به طور مرتب و ماهیانه به حساب کارگر از سوی کارفرما نیز روش دیگری برای اثبات وجود رابطه کاری است. لذا واریز حقوق به حساب بانکی کارگر و ارایه پرینت آن از سوی وی ، میتواند از اسنادی محسوب شود که موید وجود رابطه کارگری باشد.

4-تحقیق محلی : کارگر میتواند با مراجعه به مراکز درخواست تحقیق محلی نماید.در این موارد معمولا بازرس با مراجعه به محل کار و تحقیق از کارفرما و سایر افراد اقدام به ارائه گزارش می نماید.

5-سایر : کارت ورود و خروج، نامه های درخواست مرخصی و توافق کارفرما، نامه های نمایندگی کارگر از طرف شرکت و ... اسناد معتبری جهت ارائه هستند.

پاسخگویی به سوالات شما و مشاوره در زمینه هتلداری

موردی یافت نشد
  • سوال شما